Ο ρόλος της μουσικής στην ανάπτυξη των παιδιών

και ο ρόλος του προγράμματος της Kindermusik

Από την Κάλια Χατζηπαυλή

Μουσικός, Licensed Kindermusik Instructor  

και τη Ράνια Χατζηκώστα

Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος

 

Ιδιοκτήτρια του Κέντρου

            Η μουσική κατέχει σίγουρα κεντρικό ψυχαγωγικό ρόλο στη ζωή μας. Εκτός από αυτό, όμως, είναι πλέον και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η μουσική έχει πολύ θετική επίδραση στη σωματική, συναισθηματική και γνωστική μας ανάπτυξη.

            H μουσική μπορεί να μας παρασύρει, να μας ενθουσιάσει, να μας ηρεμήσει, να μας παρηγορήσει ή να μας ανακουφίσει. Μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση μετά από μια άσχημη μέρα. Μπορεί να μας κάνει να σιγοτραγουδήσουμε ή και να χορέψουμε εκεί που δεν το περιμένουμε. Μπορεί να μας ταξιδέψει σε άλλους κόσμους κι άλλες εποχές. Μπορεί να μας ξυπνήσει αναμνήσεις από το παρελθόν. Μπορεί να μας συγκινήσει. Μπορεί να μας φέρει κοντά με άλλους ανθρώπους, γνωστούς ή και άγνωστους.

            Σε σωματικό επίπεδο η ένταση και ο ρυθμός της μουσικής μπορούν να επηρεάσουν τον καρδιακό μας ρυθμό και το σφυγμό μας, τη γαλβανική (ηλεκτροδερματική) μας αντίδραση, το ρυθμό της αναπνοής μας, την αρτηριακή μας πίεση, τη μυϊκή μας ένταση, τη δερματική μας θερμοκρασία κ.ά.  

Επιπλέον, όπως φαίνεται μέσα από σύγχρονες έρευνες, η μουσική έχει τη δύναμη να επηρεάσει τον τρόπο που δομείται και καλωδιώνεται ο εγκέφαλός μας επηρεάζοντας έτσι και όλους τους τομείς ανάπτυξής μας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί ότι παιδιά τα οποία ασχολούνται με τη μουσική και την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, παρουσιάζουν καλύτερα επίπεδα προσοχής σε σχέση με τους συνομήλικούς τους, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, αναπτύσσουν ικανότητες κριτικής, αφαιρετικής και λογικής σκέψης, έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και έχουν αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη.

            Λαμβάνοντας όλα αυτά τα ερευνητικά ευρήματα υπόψη, η KINDERMUSIK International δημιούργησε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης για παιδιά από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα πρώτα σχολικά χρόνια. Το πρόγραμμα της Kindermusik αποτελεί το νούμερο ένα πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης για παιδιά, που συνδυάζει μουσική και κίνηση. Σκοπός του προγράμματος είναι η ολική ανάπτυξη του παιδιού, αφού συνδυάζει τη μουσική προπαίδεια με ήπια σωματική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα διεγείρει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού. Ο συνδυασμός αυτός διεγείρει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και έχει αποδειχθεί ότι προάγει τη γνωστική, κοινωνική, σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.   

            Το πρόγραμμα της Kindermusik απευθύνεται σε παιδάκια 0-7 ετών, χωρισμένα ηλικιακά σε μικρές ομάδες, ώστε να καλύπτονται πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά. Χρησιμοποιούνται ποιοτικά και κατάλληλα μουσικά όργανα για κάθε ηλικιακή ομάδα. Η θεματολογία του προγράμματος είναι πλούσια, ανάλογα με την ενότητα στην οποία εμπλέκεται το κάθε παιδί, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν για πολλά θέματα μέσα σε ένα διασκεδαστικό περιβάλλον, με παιγνιώδη τρόπο. Τα παιδιά μέσα από τα προγράμματα της Kindermusik έχουν την ευκαιρία να βιώσουν διάφορα είδη μουσικής και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους, καθώς συμμετέχουν στην κίνηση, το ρυθμό, τις ακουστικές και φωνητικές ασκήσεις της κάθε δραστηριότητας.

            Γενικά, μέσα από το πρόγραμμα της Kindermusik τα παιδιά αναπτύσσουν πολλά περισσότερα από απλές ακουστικές και μουσικές δεξιότητες. Αναπτύσσουν μαθηματικές δεξιότητες, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και τη δημιουργικότητά τους. Ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και να μάθουν με παιγνιώδη τρόπο την αγγλική γλώσσα.